2014. február 6., csütörtök

Kendare Blake - Vérbe öltözött Anna

Kiadó: GEOPEN KÖNYVKIADÓ KFT.

Oldalak száma: 284

ISBN: 9789639973695

Kiadás éve: 2012



Fülszöveg: A Vérbe öltözött Anna rafinált mese, amelynek hőse halottakat öl, de félig-meddig szerelmes a halálba. A történet végére te is így érzel, kedves olvasó! - (New York Times). Élők és holtak. Szerelem és halál. Önfeláldozás és gyilkosság. A 17 éves Cas Lowood szokatlan hivatást választ: halottakat öl. Így tett az apja is, míg el nem pusztította egy kegyetlen kísértet. Cas apja rejtélyes fegyverével, az athaméval együtt a rendkívüli képességet is örökölte, ezért mozgalmas életmódra rendezkedik be boszorkánykodással foglalkozó mamája és Tybalt, a szellemek jelenlétét megérző macska társaságában. A fiú a helyi mendemondákat és a titokzatos események hírét követve nyomoz az élőkre veszedelmes, vérszomjas és bosszúálló holtak után, hogy ártalmatlanná tegye őket.


Véleményem: Hát egyből belecseppentünk a lecsóba. Néhány könyvnél mindig az a bajom,hogy lassan indul be, de itt még gondolkozási időt sem adott az írónő. Pörgős és izgalmas volt. ( Nem ajánlom azoknak, akik hajlamosak a körömrágásra, mert ettől tutira nem maradna semmi az ember kezén. Tapasztalatból mondom.)

Igazából már az első fejezetben is egy szellem elűzésének lehetünk tanúi. Rendkívül részletesen és hihetően jellemezte a hullákat Kendare. Elképzelve igazán félelmetesnek tűnt, persze nem olyan volt, mint egy horror film. Már a legelején is ott izgultam, hogy " - Úristen, csak nem hal meg Cas?! " Természetesen semmi baja nem lett.
Szóval a könyvről... Kendare egy olyan világot teremtett, ahol a szellemek nem csak, hogy léteznek, de még gyilkolnak is. Pont, ezért van szükség olyan emberekre, akik önkéntesen szellemek levadászására jelentkeznek.
Cas egy 17 éves tinédzser, szokatlan munkával. Az apukája szellemeket ölt, és miután Cas apját rejtélyes körülmények között meggyilkolták a fiú kénytelen átvenni az apja vállalkozását, és szellemeket ölnie.

" Csak a kívülállók hiszik azt, hogy nem lehet megölni valakit, aki már halott. "

Cas kap egy fülest, hogy egy szellem, aki 1958 - ban halt meg, orvul gyilkolászni kezdett Thunder Bay, Ontarióban. A fiú és anyja, tehát oda költöznek a kis városkába.

Cas következő melója, így Vérbe öltözött Anna, akinek sem halálának módját, sem a tettest nem tudják biztosra, de minden gyermek ismeri a meséjét, miszerint elvágták a torkát és vérben úszik fehér ruhája.
Cas a Sir Winston Churcill Gimnáziumba jelentkezik, hogy többet megtudhasson az odajáró diákoktól. Egy közös bulizás után a fiú és a nagyképű focisták elmennek Anna házához, ahol az egyik focistát kettőbe tépi a rejtélyes szellemünk , de valamiért megkíméli Cas életét.
Anna jóval erősebb és tudatosabb, mint a többi szellem, akivel eddig Cas találkozott. Hiszen a többi szellemtől eltérően Anna csak, azért nem akarja, hogy a fiú megölje, mert bűntudata van. Bűntudata!

" Anna gyilkos, de mégsem gonosz. A lány ölt, de nem akar ölni. "

Persze ennél izgalmasabb nem is lehetne Cas számára. Egy olyan szellem, aki minden eddiginél erősebb. Ha ezt letudja győzni akkor sétagalopp lesz az apja gyilkosával is végeznie.
Kis csapatával együtt Cas kitalál egy módszert, amivel megtudhatja, hogy ki ölte meg Annát.
Nem is említettem még a athamét, aminek szintén nagy szerepe van, ugyanis Cas minden szellemet evvel a késsel ölt meg, hiszen ez nem egy közönséges kés. Még az apjától örökölte és a vérvonal erősíti.

" Az erő lovagjai edzették a harcost, aki arra hivatott, hogy segítségével legyőzze a szellemeket. Az athamé apádé, és tiéd, és mindketten neki engedelmeskedtek. "

Cas rengeteg emberrel megismerkedik ott tartózkodása alatt. Ide tartozik például Thomas és Carmel, a két legjobb barátja. A fiú itt ismerhette meg először azt, hogy milyen is valahova tartozni, és megosztani a gondunkat, problémáinkat a barátainkkal.
Thomas egy igen szégyenlős, igénytelen boszorkány, aki bár nem kapott túl nagy szerepet elég fontosnak számított a történet szempontjából. A gondolatolvasós és auralátós képességeinek köszönhetően abszolút beleillett Cas világába. Megértő és segítőkész volt, ami egy jó baráthoz elengedhetetlen.
Ami Carmelt illeti, hát .... nagyon erőltetettnek éreztem. Ő ebben az egészben csak azért vett részt, mert Anna még a legelején széttépte a volt barátját (Mikeot), aki amúgy egy szemétláda, de persze a jó kislányok mindig a mocskokhoz vonzódnak. Igazából az ő részéről nem vettem észre semmi érzelmet, aminek azért meg kellett volna jelennie.

Kedvenc szereplő: Cas, Anna

Kedvenc jelenet: amikor kiderül, hogy ki gyilkolta meg Annát
Legrosszabb jelenet: a vége (furán ért véget)

Értékelésem: Tetszett ez a szellemes sztori. Hál' Istennek nem az a kifejezett durva hororr volt, hanem inkább valami könnyebb, aminek én nagyon is örültem. Nem volt benne sok romantika ( nem is számítottam rá, hogy lesz benne), de azért még is csak megjelent, a legfurább módon, ahogy csak lehetett. ettől függetlenül nagyon megfogott az a kis románc, és az a része felettébb élethűen, a viszonyokhoz képest lett megírva. Én nagyon megdöbbentem a végén, hiszen nem egészen ilyen befejezésre számítottam. ( Reméltem, hogy Happy End lesz ) Alapvető hibának csak azt tudom említeni, hogy ugyan Cas apjáról elég sokat beszél minden szereplő, nem derült ki, hogy mi a neve. (Ami, azért idegesítő, mert tőle is valami fura névre számítottam, amin jót röhöghetek, mint pl. Cas teljes nevén. Várom a folytatást!!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.