2014. március 1., szombat

Alex Flinn - Beastly ~ A szörnyszívű

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 266

ISBN: 9789632452852

Kiadás éve: 2010



Fülszöveg: Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár - egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi. Azt hiszik, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém. New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot. Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik? Elárulom. Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen... szörnyeteggé. "Ínycsiklandó szerelmi történet... az örök romantikusok a világ minden részén élvezni fogják" - Anette Curtis Klause, a Vér és csokoládé szerzője.

Véleményem: A történet tulajdonképpen a Szépség és a szörnyeteg feldolgozása, amit Alex Flinn a mai időkben ábrázol. A story megmaradt annak, ami volt. A klasszikus " igaz szerelmet keresem " szisztéma ebben is jelen volt, csak egy kicsit fűszeresebben, mint az eredetiben. 

Ami engem illet én a film miatt kezdtem el olvasni ezt a könyvet, és nem is csalódtam benne. Annak ellenére, hogy a filmes változatot láttam vagy 3 - 4 - szer még maga a kötet is megfogott. Persze a könyv jobban sikerült, mint a film, hiszen sokkal részletesebb és több érzelmet élhet át vele az ember, arról nem is beszélve, hogy rengeteg jelenetet kihagytak, megváltoztattak, ahogy az lenni szokott.

Az Alex Flinn által elképzelt feldolgozás filmen:






Alex nagyon jól eltalálta a karakterek személyiségét. Legfőképpen persze Kylet, a főszereplőt, aki elit suliba jár, és jobban néz ki bárki másnál, amit persze nem győz hangoztatni. Menő emberekkel haverkodik, és van egy dögös barátnője is. Az apukája híres és gazdag, ami természetesen még tovább növeli az eddig is nem túl kicsi egóját. 
Az egész akkor kezdődik, amikor Kyle az embereket csak azért cikizi, mert csúnyák, hiszen ahogy az ő mottója szól az embereket csak akkor szeretik, ha jól néznek ki, hiszen;
" Mindenkinek számít a külső. "
Egy boszorkányt sikerül magára haragítania a bálon, aki elátkozza, miszerint ha 2 év alatt nem szeret valaki belé, akkor örökre egy szörnyeteg külsejével kell élnie.
"Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár - egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi."
Kyle és az apja minden orvost felkeresnek, sőt még voodoval foglalkozó embereket is, hátha megoldást találnak a fiú kinézetére, de mind csak ugyanazt hangoztatja, hogy nem tud segíteni.
Így hát Kyle egy a külvárostól távolabb fekvő házba költözik Magdával, a házvezetőnővel együtt. A fiú kénytelen beletörődnie abba, hogy az apjára többé nem számíthat és csak Magdában és a vak tanítójában bízhat, Willben.
Végül mégiscsak sikerül találkoznia egy lánnyal, akitől reméli, hogy szerelmes lesz belé, megtörvén az átkot.

Nekem túl drasztikus volt a változás, ami Kyle - ban ment végbe egy év alatt. Olyan csöpögős lett, hogy az elején nem is akartam elhinni. Hiszen ez a srác, mikor még a régi jóképű önmaga volt olyan bunkó, szemétládának ismerte meg mindenki, hogy akivé vált az egyenesen meglepő,ugyanis miután el telt egy év már akkor kertészkedett, és úgy beszélt a rózsáihoz, mintha hús - vér emberek lennének. Nyilván közrejátszott az is, hogy rettenetesen magányos volt, de akkor is!
Viszont azok a jelenetek, amiben Lindy is részt vett élethűek voltak, Kyle érzései, tettei, miszerint óvatosan csinált mindent, nehogy megijedjen tőle a lány.
" Hiszen ki tudna szeretni egy szörnyet? "
Ami Lindyt illeti, őt nagyon eltalálta az író. Olyan kedves volt a fiúhoz, hogy a végén én is együtt reménykedtem Kyle - val, hogy szeressenek egymásba.
Lindynek nem volt túl jó gyerekkora a drogos apjának köszönhetően, így végül is megváltás volt neki, hogy elszabadulhatott egy kis időre az apjától, és biztonságban, szeretetben élhetett együtt Kyle - val.
Aminek nagyon örültem, és a történet szempontjából is fontos volt, hogy mindent Kyle szemszögéből követhettünk nyomon. Végig az ő érzései, gondolatai hatottak át a könyvön.

Kedvenc szereplő: Adrian, Lindy, Will

Kedvenc jelenet: hóember építés

Legrosszabb jelenet: az átváltozás ; amikor Kyle elengedte Lindyt az apjához

Értékelésem: Összességében jó könyv volt, amit szívesen olvas újra az ember. Visszaadta azt a bájt, ami ezt a történetet amúgy is jellemzi. Azt, hogy nem minden a külső, és hogy nem csak a felszínt kell nézni. Lindy egy szimpatikus egyéniség volt, aki okos, és nem érdekli a külső. A történet szempontjából szükséges volt, hogy egy drogos lánya legyen, de Alex még evvel is azt fejezte ki, hogy mennyire tönkre teheti azt embert a drog. Kylet annyira nem szerettem, hiszen bunkó volt, de amikor megváltoztatta a nevét Adrianra, attól a pillanatól megváltozott és kedves lett. Tulajdonképpen a névváltoztatást fontos tényező lett, mivel ez jelentette azt, hogy a fiú beismerte önmagának, hogy rossz ember volt, és hogy meg fog változni.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.