2014. február 23., vasárnap

Amy Kathleen Ryan - Ragyogás


Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT.

Oldalak száma: 352

ISBN: 9789632612096

Kiadás éve: 2012



Fülszöveg: Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek. A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben. Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek. A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet garantáltan fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.

Véleményem: Hát, hogy őszinte legyek sohasem vonzottak igazán a sci - fihez hasonlatos szépirodalmi művek. De ebben a könyvben megfogott a borító és a fülszöveg is, úgyhogy jó kedvvel álltam neki az elolvasásához.

Az alaptörténet az, hogy az emberek elmenekültek a Földről, és űrhajókban élik az életüket. Amióta az űrben vannak több gondjuk is akadt, de talán a legfontosabb mind közül, hogy a nők nem tudtak szülni, és erre kellett kitalálniuk egy megoldást, ami sikerült is nekik.
A történetnek két főszereplője van. Az egyik Waverly, aki az igazi főhős. Az ő szempontjából olvashatunk szinte mindent. A másik Waverly udvarlója, Kieran. A fiú volt az első, aki megszületett az ellenszernek köszönhetően. Nagy reményeket fűznek az emberek kettejük házasságához.
Waverly és Kieran az Empyreum űrhajón éltek egész életükben, mígnem megtámadta őket egy csapat, akik minden lányt eltoloncolnak az Empryreumról, köztük Waverlyt is. Ettől a résztől kezdtek beindulnak a történések. Az űrhajó, ahova vitték őket tele van olyan nőkkel, akik megkeseredtek, és a fajuk fenntartása miatt hurcolták oda a lányokat. És hogy ott is tudják tartani őket, mindenfélével telebeszélik a lányok fejét. Waverly és néhány barátnője azonban átlát az érzelmi zsaroláson, és elkezdenek kiötleni valami menekülési útvonalat. Waverly volt a kulcs ahhoz,hogy lányok megkedveljék, elfogadják elrablóik meséit.
Mather a pásztor olyan dolgokat árul el a lánynak, ami megrengeti Waverly hitét, de sok mindent meg is tud az asszonyról, aki elraboltatta őket. Például azt, hogy nincsenek gyerekeik, akik tovább vihetnék a családfájukat, a nyájat.
Waverlyvel kapcsolatos fejleményeket néha megszakította Kieran szemszöge, ahogy próbálja összetartani az Empyreum fedélzetén maradt fiúkat.
Személy szerint nem túlzottan voltam oda Kieran szemszögéért, zavart, hogy megszakította egymást a két cselekmény. Hogy mi történik éppen az Empyreumon, és éppen Waverlyvel. Ettől egy kicsit kusza volt. Amit nagyon sajnáltam az nem más, mint az, hogy a történetet E/3 személyben olvashatjuk.Én jobban szeretem az E/1 személyű könyveket, mert ott megismerhetjük a szereplő lelkivilágát, érzelmeit, gondolatait.
Bár a történet elképzelése jó volt, én úgy érzem a kivitelezéssel voltak gondok. Ami azt illeti nem sokat kellett várni arra, hogy a könyv beinduljon. Szinte már az első 10 oldalban elkezdett zajlani az élet, és utána is egyfolytában történtek a cselekvések. Izgalmasnak számított, én mégis unatkoztam és a következő könyvemen gondolkodtam, ami általában annak a jele, hogy nem akarom végig olvasni, és ha megteszem akkor is nagyon szenvedve.

Kedvenc szereplő: Waverly, Amanda
Kedvenc jelenet: a lányok elmenekülése
Legrosszabb jelenet: a holttestek eltüntetése 

Értékelésem: Szerintem gyenge volt.Még egyszer biztosan nem fogom elolvasni. Bár az alapötlet jó, valahogy mégsem élveztem. Unalmasnak találtam attól függetlenül, hogy mindig történt benne valami. Ebbe a könyvbe is sikerült valami szerelmi háromszöget belecsempészni, amivel nekem nem lett volna bajom, hogy ha nem lett volna ennyire harmat gyenge. Igazából nem tudtunk meg semmit arról, hogy miért élnek az emberek az űrben. Ami elég szánalmas azt tekintve, hogy az egész arról szólt, hogy őket most kiküldték az űrbe, hogy szaporodjanak??!!? Ami persze nem mehetett zökkenőmentesen. Ugyan mondták, hogy az emberek erőszakosak voltak, meg szennyezték a földet, de tekintve, hogy most ugyanezt csinálják nem értettem ezt a nagy kimenekülést. Valahogy (számomra) értelmetlennek tűnt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.