2014. február 2., vasárnap

Marni Bates - Segítség Youtube sztár lettem

Kiadó: MÓRA FERENC IFJÚSÁGI KÖNYVKIADÓ ZRT

Oldalak száma: 272

ISBN: 9789631194333

Kiadás éve: 2013


Fülszöveg: Ismertnek lenni nagyon menő, ugye? Tévedés! A tizenhét éves Mackenzie-t például egyáltalán nem zavarja, hogy két barátján kívül a többi diák csak akkor vesz tudomást a létezéséről, ha a leckéjüket kell megírnia. Szóval igazi lúzer.
Ám a békés névtelenségnek vége, amikor hátizsákjával véletlenül padlóra küldi az egyik izomagyú focistát, sőt egy hisztirohammal kombinált újraélesztést is bemutat a fél suli előtt. A kínos jelenetről készített videó azonnal fölkerül a YouTube-ra, és több millió kommentelő, meg persze az egész gimi Mackenzie-n röhög. De amikor egy népszerű rockbanda klipet készít a felvételről, a lány egy csapásra sztár lesz. A szerelemben viszont ugyanolyan lúzer, mint volt. Mert mi van, ha túl későn jön rá, hogy a nagy médiacirkusz közben elszalasztotta a tökéletes srácot, akinek egyáltalán nem kellett a felhajtás ahhoz, hogy észrevegye őt.



Véleményem: Mit szolnál hozzá, hogy ha egyik napról a másikra teljesen megváltozna az életed? Ha akárhová mennél riporterekkel kéne megküzdened, és leráznod őket? Ha az újságban önmagadról olvashatnál? Ha híres emberek, mint pl. Ashton Kutcher nyilatkozna a rólad készült videóról? - Sajnos Mackenzievel pontosan ez történik.
Mackenzie iskolája teljesen átlagos, mint mindenhol itt is vannak Menők és Láthatatlanok (lúzerek). Mackenzie ez utóbbihoz tartozik, de ő meg van elégedve evvel. Mindennél jobban szeretné, ha feltűnés nélkül élhetné túl a gimit, persze ez nem jön össze neki. A lány egy véletlennek köszönhetően lelöki az egyik Menőt a lépcsőről, és annyira megijed, hogy újraéleszti( pedig semmi baja sincsen a fiúnak). Az egész suli előtt beég, de ha ez nem lenne elég még egy erről készült videót is felraknak a YouTubera. Innentől kezdve nincs megállás. Több, mit 2 millióan nézik meg, és egy rakás weboldalra felkerül ez a videó.
" Mackenzie Wellesley, minden idők legcikibb csaja! " - címen.Mackenzie elhatározza, hogy akármi is történik ő folytatja tovább az életét, mint régen. De már nem lehet az a láthatatlan csaj, aki régen volt, hiszen most mindenki rajta röhög az iskolában. A lány folytatja a korrepetálásokat Logennel, egy Menővel. Közben kiderül, hogy híresnek lenni nem is olyan rossz dolog. A lány rengeteg csomagot kap, levelet, meghívásokat különféle showkra, és egy koncertre is. Méghozzá egy nagyon menő banda koncertjére, ahol a színfalak mögül élvezhetik a zenét, illetve Tim, a frontember normálisnak, belevalónak tekinti Macket és felhívja színpadra. Innentől kezdve Mackenziere nem ciki csajként tekintenek, hanem Menőként, sőt még a Menőknél is menőbbként.
Mackenzie egy olyan személy, aki már a kötet legelejétől az ember szívéhez nő. Okos (pontosítok, stréber), visszafogott, és ha zavarban van olyasmiket képes mondani, amiktől az embere fogja a fejét és egyfolytában azt szajkózza, hogy: MIÉRT???, MIÉRT??? Legalábbis én nem egyszer ezt csináltam. XD
Alapvetően azt hittem, hogy miután híressé válik pont olyan hülye liba lesz, mint Chelsea, de ő rám cáfolt. A könyv elejétől a végéig megtartotta azt a viselkedését, amit elvárunk tőle. Hű volt önmagához, és nem változott valami szörnyeteggé, aki csak szarkeverésre alkalmas. Végig hű maradt a barátjaihoz is. Janehez és Coreyhoz (a meleg fiú barátjához) Nem féltékenykedett, amikor egy jó pasi Corey miatt hívta ŐT fel. Segítőkész volt mindenkivel szemben, amitől még jobban szerettem. És bár a ruházata megváltozott a jelleme nem.
Természetesen ebben a könyvben is van egy szívdöglesztő pasi, aki először titkolja érzéseit, de aztán mindent bevall. Jelen esetben volt miért hallgatnia Logennek, hiszen bár tetszik neki Mackienzie, tudja, hogy a lány mást szeret. Logen egy oltári édi pasi, feldobta a jeleneteket. Bár én, amúgy is egy romantikus beállítottságú ember vagyok, úgyhogy naná, hogy Logen volt a kedvencem az egészben. Magas, izmos, barna hajú, sportos, és CUKI!!! Voltak próbálkozásai, utalásai, amit persze Mackenzie nem vett észre!
Ettől függetlenül, amikor a lány korrepetálta, amikor beszélgetettek akkor ott volt az a szikra, ami kell. Hál Istennek Logenről megtudtunk egy csomó dolgot, hogy milyen elvárások vannak vele szemben, hogy diszlexiás és emiatt nem megy könnyen neki a tanulás.
A könyvben megismerhetünk egy olyan lányt, akinek küzdenie kell azért, amit akar. Azt, hogy miképp jön rá arra, hogy ki szereti valójában, és ki nem. Azt, hogy a lánynak bizonyítania kell önmagának, hogy mire képes. És azt, hogy a szerelemért, a családért, a barátokért áldozatot kell hozni.
Ismeritek azt az érzést,amikor véget ér a könyv, de te még olvasnád. Nekem nem mindig van ilyen érzésem, de most nagyon volt. Sajnáltam, hogy vége lett! ( Írhatott volna még egy pár száz oldalt, de mindegy is :(
Ez a könyv nagyon megfogott. Miközben olvastam olyan érzésem volt, mintha rólam íródott volna. Minden egyes helyzetet teljes átéléssel olvastam. Elég humoros volt, így sokszor hangosan nevettem, és amikor vége lett jó érzés fogott el. Csak mosolyogtam, mint a tejbe tök. Remélem még sok ilyet olvashatok! Mert ettől a könyvtől nekem megszépült a világ. ( Persze ez nem tartott sokáig! :O


Értékelésem: Humoros és szívmelengető történet volt. Együtt tudtam érezni minden egyes szereplővel.(Főleg Mackenzievel) A karakterek összetettsége, változatossága kellő mértékben el volt találva. Végül is ebbe is belekerült egy főellenség. (Chelsea, aki Loganre hajtott) Egy abszolút jó története volt, ahol megismerhettük a hírnév előnyeit és hátrányait.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.