2014. február 15., szombat

Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan - Mi történt Peruban?

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 56

ISBN: 9789633734612

Kiadás éve: 2013

Bane krónikák 1.


Fülszöveg: Magnus Bane kalandjai. Jó oka van, hogy Magnus Bane személye nem kívánatos Peruban. Kövesd Bane dél-amerikai kalandjait, amint régi ismerősünk bajba sodorja boszorkánymester társait, Ragnor Fellt és Catarina Losst, megismerkedik számos hangszerrel (amelyeken borzasztóan játszik), valamint számos tánccal (amelyeket borzasztóan jár), majd magára haragítja házigazdáit, amikor valami kimondhatatlant tesz a Nazca-vonalakkal.

Véleményem: Már Cassandra Clare első sorozatában is Magnus volt a kedvenc szereplőm. Az a boszorkánymester, aki az árnyvadászokat segíti, ráadásul bele is szeret az egyikbe, az mindenképpen csak érdekes lehet. Jó humora, és bölcsessége miatt mindig a főszereplők egyikének számított. Nem is beszélve arról, hogy hányszor mentette meg a barátait. Úgyhogy igen, Magnus Bane - re nem árt oda figyelni. Valószínűleg Cassandra is így gondolhatta, mert egy 10 részből álló sorozatot írt, különböző írók segítségével.
Az első kötetet Sarah Rees Brennan segítségével írta, akinek még egyetlen egy könyve sem jelent meg Magyarországon. ( Sajnálatunkra! ) Így csak néhány angol könyvet tudok mutatni.
Ő leginkább a démonokkal kapcsolatos témákat feszegeti, ami meg kell, hogy mondjam felkeltette az érdeklődésemet. ( Remélem megjelenik majd egy - két sorozata hazánkban is! )

Nagy általánosságban a goodreadsen 4* - ra értékelték a műveit.
Szóval a novelláról: Hát nem egészen erre számítottam, és akkor még finoman fejeztem ki magam. Számomra az a jól ismert Magnus Bane, aki mindent elhülyült, mégis mindig komoly maradt, teljesen elveszett. Volt egy két dolog, amin újra ráismertem, de utána megint ez a Magnus pótlék vette át a helyét, ami számomra nagyon idegesítő volt.
Imádom Cassandra Clare írásait, Magnus Banet meg pláne, de azt el kell ismernem, hogy ez a szeretetem most hiábavaló, hiszen egyszerűen összességében nem lett jó ez az egész. Arról nem is beszélve, hogy az egész könyv arról szól, hogy Magnust miért tiltották ki Peruból, erre a végén annyit mondtak, hogy idézem:
" A mai napig rejtély - és most már talán örökre az is marad -, miért nem teheti be többé a lábát Peruba. "
Pedig még a kötet címe is az " Mi történt Peruban? ".
Mindezektől függetlenül nem volt rossz. Sőt, voltak olyan részek, amik egyből a kedvencemmé váltak és hangosan nevetem rajtuk. :)
Az egyik az volt, hogy Magnus meg akart tanulni egy hangszeren, a charangón játszani. Kisebb - nagyobb sikerrel. Ezek közül inkább az első!
" Amikor játszol, anyám összes virága elveszíti az élni akarását, és egyetlen pillanat alatt elhervad. A quinoának nincs többé íze. A lámák elvándorolnak a zenéd miatt, pedig nem is költöző állatok. A gyerekek azt hiszik, hogy él a tóban egy félig ló, félig túlméretezett csirke testű állat, amelyik zokogva esdekel, hogy könyörüljön meg rajta a világ, és hozza el számára az édes szabadulást jelentő halált. "

Catarina


A könyvben megismerhetünk két másik boszorkánymestert is, akik Magnus barátai, utazótársai is egyben. Az egyik Catarina, akiről annyit tudtunk meg, hogy nagyon elszánt, és fontos számára az anyja. A másik Ragnor, aki egy kicsit beszari alak, de mindig belekényszerül a kalandokba Magnusnak köszönhetően.

Talán a legjellegzetesebb az volt, amikor Magnus bulizott, és a sárgaföldig leitta magát. Catarinának és Ragnornak úgy kellett összekaparniuk a padlóról. Na akkor tudtam, hogy nem veszett ki teljesen a könyvből Magnus személyisége. Ami vicces volt, hogy Magnus akármilyen idős nem tudott táncolni, amit a varázserejével kompenzált.

Értékelésem: Sajnos nem éreztem azt, hogy a kötet Magnus Baneről szólna, sem azt, hogy benne van. Egyszerűen nem az volt, amit megszoktam, emiatt nagyot csalódtam. Sajnos elvétve volt egy - két poén. A mellékszereplőkről ( Catarináról, Ragnoról ) szinte semmit sem tudtunk meg, pedig az egész köteten végig vonult a jelenlétük. A szerelmi szál, ami belekerült inkább erőltetett volt, mint igazi. Nem tudtunk meg semmit újat Magnusról.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.