2014. február 21., péntek

Justina Chen Headley - Iránytű önmagamhoz

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 398

ISBN: 9789632456720

Kiadás éve: 2012


Fülszöveg:Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját? - A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.


Véleményem: Szeretem az olyan könyveket, mint ez. Van valami céljuk, mondanivalójuk, amitől a kötet életre kell. Hogy az önbizalom hiányos lányok, miként szenvednek, hogy miket meg nem tesznek azért, hogy egy közösség jobban befogadja őket.

Hogy mi történik akkor, amikor egy családapa teljesen elnyom mindenkit, és hogy emiatt széthullik a családi idill . . .

Tűzfolt

Terra egy olyan lány, aki majdnem minden szempontból tökéletes, de van valamije, ami éltér kitűnően szép alakjától, hajától és magasságától, mégpedig az arca, amin egy tűzfolt éktelenkedik. Ugyan próbálja sminkkel és egyéb kozmetikumokkal eltüntetni, de sikertelenül. Emiatt mindenki, még a saját apja is csúnyának találja.
Terrának minden vágya, hogy elszabadulhasson ebből a kisvárosból és végre egyéni életet kezdhessen.
Terrát egy visszahúzódó és okos lánynak ismerhetjük meg. De sajnos nem csak magára kell gondolnia akkor, amikor élete egyik legfontosabb döntése előtt áll. A továbbtanulása előtt. Terra mindenképpen egy messzi kollégiumba akar menni, hogy minél kisebb legyen annak az esélye, hogy találkozhat az apjával.
Fel is veszik az általa kiszemelt suliba, de az apja olyan szavakkal illeti Terra művészetét, melytől a lány elveti az ötletet, miszerint ő valaha is oda járhat, ott tanulhat.
Így a lány a műtermében éli ki a tehetségét.

Jacob

A könyv akkor kezd el beindulni, amikor Terra végre találkozik a titokzatos jófiúval, Jacobbal.
Ugyan Terra már vagy egy éve együtt jár egy helyes, ámbár számító fiúval, Erikkel, tudja, hogy az, amit egymás iránt éreznek nem olyan, így el kezd barátkozni Jacobbal.
Jacob egy goth, feketére festett körömmel, meg rúzzsal, narancssárga végű hajjal és úgy mindennel, ami számunkra különcség.
Örökbefogadott gyerek, aki szintúgy ismeri a kiközösítést, mint Terra. Talán ezért hallgat rá jobban a lány, mint az előtte lévőkre, mert a fiú ugyanazt élte át. Őt is megbámulták, kibeszélték, kinevették, mint Terrát.
Személy szerint azok voltak a kedvenc részeim, amikor Jacob is színre lépett. Volt benne valami, amitől a csajok már a legelején is sóhajtoznak a dögös pasik után. NA!!! Én mindenképpen ezt éreztem.
Jacob mindvégig vicces, megértő és, ami mindennél fontosabb nem érdeklik az olyan felszínes dolgok, mint egy tűzfolt, vagy akármi más. Nem egy sekélyes 17 éves, hanem egy nyitott, kedves és udvarias jellem, akiért nem árt szenvedni.
Márpedig Terrának meg kellett szenvednie? NEEEMM!!!
A pasi tálcán kínálta fel magát Terrának. Ami nem is lett volna baj, hogy ha a lány már nem járt volna Erikkel.
Számomra nagyon idegesítő volt, hogy Terra nem volt képes szakítani Erikkel. Több szempontból is az lett volna a helyes döntés, ha szakít vele, de nem tette. Mondván, hogy nem jó egyedül. Annyiszor ismételte már el, hogy a végén idegesítőből átalakult valamiféle szemszúró kínzóeszközzé, ami egy kissé lehetetlené tette az olvasást.
Hiszen hiába boldog Jacobbal, akkor is az motoszkál az agyában, hogy tulajdonképpen evvel megcsalja a másikat, és így tovább.
A másik dolog, ami ugyan nem hátrány, de jelentős szerepet kap a könyvben az nem más, mint a család és az apa közötti viszony, ami olyan idegőrlővé tette a könyvet, hogy szinte lehetetlen volt nem a gyerekek, Terra és az anyukája mellé állni, miközben vitatkoztak az apukájukkal. Illetve, hogy egy két pofont és hátsón billentést kívánni ennek az ördögi apának, aki azt hiszi, hogy ő ( már bocsánat a kifejezésért) szarta a spanyol viaszt, és hogy bárki fölött uralkodhat, bárkit elnyomhat, beszólogathat és mindent megtehet, amit csak akart.
" A Mappa Mundi, egy középkori térkép, ami három egyenlőtlen részre osztva ábrázolja a világot. Hasonlít a családunkra, ahol a világtérkép nagyját elfoglalja apa, anya és én pedig meghúzódunk fele - fele arányban alul. "
Sajnos ebben a családban meg is lett a böjtje annak, hogy ilyen apukája volt három gyereknek. A legkisebb gyereket kivéve (Terrát kivéve) mindenki, aki csak tehette elköltözött (elmenekült.)

Kedvenc szereplő: Jacob
Kedvenc jelenet: a geoláda keresések
Legrosszabb jelenet: a repülőtéri vita Terra és Erik között

Értékelésem: Személy szerint, bár élveztem a könyvet a sok kavarás, az állandó konfliktus és minden zűr, ami Terra körül történt zavart. A lány túlzottan határozatlan volt. Sokáig húzta a szakítást, így minden romantikus rész vesztett egy kicsit az értékéből. Talán az egyik legjobb rész az volt, amikor Terra végre fellázadt az apja ellen, és megtanulta elfogadni magát úgy, ahogy van. Sajnos egy kicsit befejezetlennek éreztem a történetet, ettől függetlenül mosolyogtam, a frappáns befejezésen.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.