2014. augusztus 12., kedd

Kiera Cass - A Párválasztó

Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT.

Oldalak száma: 360

Eredeti cím: The Selection

Kiadás éve: 2013

Sorozat: Párválasztó 1.


Fülszöveg: Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.
Véleményem: Ha megkérdezné tőlem valaki, hogy melyik az a könyv vagy éppen sorozat, akit mindenki csak ajánlani tudott nekem, egyből a Párválasztó trilógia jutna eszembe. És majdnem hogy szégyellem, hogy nem olvastam még ezt az állítólagos "fantasztikus" könyvet. Tehát most már mindenképpen pótolnom kell ezt a fajta lemaradásomat. :)

Igazából nem kellett túl sokat várnunk, így az elején, ugyanis egyből belecsaptunk a lecsóba. America az ötösök kasztjába tartozik, ami ugyan nem biztosít számukra túl jó megélést, de azért nem is éheznek (annyira), mint az alattuk álló kasztok. De a lány családja már megelégelte ezt a fajta életet, így leginkább anyja és titkos szerelme, Aspen miatt America jelentkezik a Párválasztóba, ahol 36 lány közül fogja kiválasztani Maxon herceg azt, hogy ki legyen a következő királyné.
" Azt hiszem, hogy a Párválasztót arra találták ki, hogy közelebb hozzon bennünket egymáshoz és mindenkit emlékeztessen arra, hogy Illéa maga is csaknem a semmiből jött létre. " 
A Párválasztónak köszönhetően sok egyszerű, szegény lány esélyt kaphat arra, hogy az elsők kasztjába tartozzon, és soha ne kelljen dolgoznia, aggódnia a megélhetéséért. És mit ad isten America szépségének köszönhetően be is kerül e közé a bizonyos 35 lány közé.
De America más, mint a többi Kiválasztott. Ő nem akar nyerni, csak megfelelő időt a palotában tölteni, hogy a szülei minél több pénzt kapjanak utána.

Most, hogy már kiolvastam, megértem azokat, akik ezt a könyvet ajánlották, istenítik. Ugyanis, el kell ismernem, hogy ez a kötet "fantasztikus". Tele humorral, ami némileg könnyített a könyv hangvitelén. De ettől függetlenül az élet komolyabb problémáit is latolgatja. Az éhezést, a napról napra megélést, a lopást, a kétségbeesésből született rossz döntéseket, és a háborút, aminek kétségtelenül végett kellene vetni, minél gyorsabban.
A Párválasztó könyvet igazából az Éhezők viadalához tudnám leginkább hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt tütüben is tiarában a hercegért, koronáért kell harcolni. :D És ez nem volt annyira nyomasztó, sőt én végig mosolyogva olvastam ezt a könyvet. Mégis hiányzott belőle valami, ami miatt nem válhat a kedvenc kötetemmé.
Viszont imádtam, IMÁDTAM!!!!! minden szereplőt, legyen az fő vagy mellékszereplő. Persze talán kezdem a legelején.
A főszereplőnk nem más volt, mint America. America Singer, egy Ötös. Nem voltak túl gazdagok, de nem is álltak a kasztok legvégén. America és családja, azaz az Ötösök, a művészek kasztja. Így a lány tehetséges énekes és játszik többféle hangszeren is, ami teljes mértékben a hasznára válik a palotában.
El tekintve a családi helyzetétől, csak vonakodva hajlandó jelentkezni a Párválasztóra, amit személy szerint meg is értek. (Én sem szívesen mennék hozzá egy idegenhez, legyen az akár egy herceg is.) A lány előítéletekkel érkezik a palotába, mind a többi Kiválasztott, mind a herceg személye miatt. De hamar szembesül azzal a ténnyel, hogy a palotában élni nem is olyan rossz, mint hitte. És, hogy Maxon herceg sem olyan felfuvalkodott, sekélyes ember, sőt egész kedvelhető.
De attól még, hogy bekerült a Kiválasztottak közé, America nem akart megváltozni. Az egész verseny alatt önmaga akart maradni, amit én legalábbis, nagyon értékeltem benne. És azt is, hogy szemrebbenés nélkül hajlandó volt visszaszólni Maxonnak. Ez a lány nem csúszott szét, mint a rétestészta, csak azért mert beszélgethetett egy kicsit evvel a jóképű fiatalemberrel. Sőt, nem is egyszer (de egyszer emlékezetesen) le is ordította a fiú fejét. Szóval egy okos, kedves, határozott egyéniség szempontjából követhettem végig a történetet, ami sokat dobott a könyv amúgy is magas színvonalán.
És itt van Maxon is. Egy szó, hogy Jennifer L. Armentrout közkedvelt szavával éljek: szexi. Ennyi, ilyen borzasztóan egyszerű. :D
Na jó, de tényleg. Egyáltalán nem olyan volt, mint egy általam (és valószínűleg America által) elképzelt herceg. Inkább, mint egy teljesen normális, kissé zárkózott srác, aki ki van éhezve arra, hogy szeressék, hogy meghallgassák.
Mindemellett, tényleg hajlandó tenni azért, hogy a népe boldog, egészséges életet éljen. Szóval jó szándékú fiú, akit a jelek szerint nem csak én kedveltem meg, hanem America is. :) Meg aztán, elég aranyos gyerek volt a fotográfia szeretettével együtt.
Végül de nem utolsó sorban Aspen. America első szerelme, aki a Hatosok közé tartozik (alacsonyabb kasztba, mint America) és emiatt nem hajlandó a könyv elején feleségül kérni a lányt, mert fél, hogy Mernek (Aspen mindig így szólította) sanyarúbb sorsa lenne mellette, és leginkább az ő ösztönzésének köszönhető (amit későbbiekben meg is bánt) , hogy America jelentkezik a Párválasztóba. Bár nem sokat szerepelt, elhanyagolhatatlan a szerepe a történet szempontjából.
És, mint mindig, most is írok néhány sort magáról a szerelmi szálról, ami talán eddigi könyveim során ennél volt a legkifinomultabb, mégis rengeteg kérdést hagy maga után.
Szóval röviden és tömören. Aspen és America csaknem két évet jártak együtt, szövögették a terveiket, de nem lehetnek együtt, mert a fiú alacsonyabb rangbeli. Így Aspen szakít szegény lánnyal (teljesen össze is töri a szívét). Americának viszont akkora mázlija van, hogy Kiválasztják és elmehet az otthonából felejteni (és sírni, mondjuk azt teljesen jogosan).
De megismeri és megszereti Maxont, és a fiú is gyengéd érzelmeket táplál iránta. Csak sajnos nem lehetnek egymáséi, hiszen America nem felejti el szeretni Aspent sem.
Húhh, na leírtam. Szóval bonyolult, mint minden szerelmi háromszög. De, hogy egy nagyon szép mondatot idézzek, amitől egyből nagyot nőtt a szememben America:
" – Nem választom sem őt, sem téged. Magamat választom. "
Végre!!!!! Egyszerű, csodálatos ez a mondat. Az eddigi könyvekben ugyanis mindig az volt, hogy "igaz rajtunk áll minden, az egész világ sorsa, de azért én még kiválasztom, hogy melyik fiú legyen az enyém".
De ebben nem. America tisztában van vele, hogy nem feltétlen kellenek fiúk a boldogsághoz. Juppi!! 

Kedvenc szereplő: America, Maxon
Kedvenc jelenet: amikor America beszólogatott Maxonnak
Legrosszabb jelenet: Aspen szakítása

Értékelésem: Összességében a Párválasztó című könyv egy irdatlan jó történeten alapszik, ami még eredeti is. A veszekedéseknek köszönhetően jó humorral bír a kötet. A karakterek imádni valóak, nem lehet őket nem szeretni. Egy újabb álompasit avathattam Maxon személyében, míg Aspen egyáltalán nem kedveltem meg. Úgyhogy szerintem egyértelmű, hogy melyik fiúnak szurkolok :P Mindenkinek ajánlom!! Na, megyek olvasni a második részt is!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.