2015. március 5., csütörtök

Kody Keplinger - A pótkerék

Kody Keplinger - The DUFF - A pótkerék - PuhatáblásKiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 299

Eredeti cím: The DUFF (Designated Ugly Fat Friend)

Kiadás éve: 2014


Sorozat: The DUFF 1.



Fülszöveg: A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői közül. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mintsem hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai. Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli őt. Amikor a Wesley Duffnak, azaz dagadt, undi, fárasztó fruskának nevezi Biancát, a lány ráborítja a kóláját. Bianca élete azonban otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát egy titkos ellenségek extrákkal kapcsolatba a fiúval. És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok a kezei közül: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóközönség, illetve az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, hogy mindenkinél jobban utálja.



Véleményem:  Igazából rengeteg jót hallottam már erről a könyvről. Tényleg mindenki dicséri, és amikor megláttam az ebből  a könyvből készült film trailerét, egyértelművé vált a számomra, hogy nekem ezt olvasnom kell. És végre megkaptam!!! Whááá! Ma végre meghozta a postás, úgyhogy gőzerővel neki is ugrottam az olvasásának. Na lássuk, hogy vajon milyen is volt a The DUFF valójában!

Bianca egy teljesen átlagos 17 éves lánynak hitte magát, egészen addig, míg a középiskola ügyeletes szoknyapecérjével nem beszélgetett. Bianca mint kiderült, nem más mint egy DUFF (Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő).  Ám  élete egészen a feje tetejére áll, mikor a szülei beadják a válókeresetet. Az apja újra el kezd piálni, és mindennek a tetejébe, még Bianca ex pasija is visszatér a városba. A lánynak figyelemelterelésre van szüksége, és ugyan utálja Wesley Rusht, a fiú kellőképpen eltereli a gondolatait a körülötte zajló katyvaszról.
Hogy őszinte legyek, némileg csalódás volt számomra ez a könyv. Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy nem tetszett, vagy nem volt jó maga a kötet. Csak arról van szó, hogy a film  teljesen megtévesztett, így nem erre a történetre számítottam.
A történet igazán hamar beindult, nem kellett sokat várnunk a csodára. Egyből megismerhettük az összes fontos szereplőt, és azok jellemét is. Meg volt az alapszituáció, amiről csak annyit tudok mondani, hogy tetszett. Leginkább abból kifolyólag, hogy nem egy klisés dolog volt, hanem pont, hogy eredeti, valami új. Kik is a DUFF - ok? Lényegében erről mesél nekünk Kody Keplinger. Persze, aki a végére ér a könyvnek, az tudja, hogy a tanulság szerint, mindenkiben lakozik egy DUFF. Ám ne szaladjunk ennyire előre!
Bianca, a mi kis főszereplőnk méltán viselheti magán a DUFF jelzőt. Hiszen egy kicsit duci, nem tökéletes a haja sem, vastag a combja, a bőre nem sima, és az öltözködése sem érdekli. Ráadásul még okos is. Innentől kezdve, tehát ő egy DUFF. Ami Biancát illeti, nem sikerült megkedvelnem, nekem túlságosan is rideg volt, mégis elismeréssel adózok az író előtt, hogy egy ilyen karaktert sikerült megalkotnia. Leginkább az tetszett, hogy nem egy csodálatos, gyönyörű (általában vörös hajú) főhősnőt kaptunk, hanem egy teljesen átlagos (főleg mostanság) tinit kaptunk. 
Ami viszont meglepetésként ért, az a szex szerepe a könyvben. Azt hiszem, hogy nem hazudok avval a kijelentésemmel, miszerint a SZEX volt a könyv mozgatórugója. Nem a szerelem, hanem a szex. Bianca ugyanis úgy gondolta, hogy a szexszel el tudja terelni a gondolatait a komolyabb témákról és bajokról, ami az otthonában zajlanak. Így a kötet nagy részében érzések nélküli úgymond (bocsánat a kifejezéséért) dugással találhatjuk szembe magunk. Nekem ez a tény némileg egy hideg zuhannyal ért fel, de hamar sikerült túllépnem a témán. Még mielőtt bárki is megijedne, az erotikus jelenetek nem kerültek részletezésre. (Hál' Istennek! :)) Mégis érdekesnek találtam, hogy ez a történet ilyen nyersen dolgozza fel mindazt, ami a mostani fiatalokkal sajnos egyre sűrűbben megtörténik: fiatalkorban elvesztett szüzesség; egy éjszakás kalandok; tinimamaság; és a kihasználás, kihasználtság fogalma. Számomra nem volt üdítő, sőt egyenesen kiábrándító volt, hogy ilyen formában jelenítette meg Kody a tinik életét. Nem tetszett, ettől függetlenül ez az IGAZSÁG!
Amit szintén sajnálok, az az, hogy nem volt túlzottan eseménydús maga a történet. Úgy igazából nem sok minden történt azon kívül, hogy Bianca és Wesley egymás ágyában hemperegtek.Sajnálom azt is, hogy nem voltak a kötetben eget rengető poénok, ugyanis azok nagyon sokat dobtak volna ezen a slampos összhatáson. A két főszereplőn kívül pedig szinte senkit sem ismerhettünk meg.
De, még mielőtt teljesen azt hinnétek, hogy csak szidni tudom ezt a kötetet, elárulom, hogy ez nem így van. A 4 csillagot, ugyanis nem pofára (erre a csúnya borítóra), hanem a belőlem kiváltott érzések miatt kapja. Ugyanis végig mosolyogtam, miközben olvastam. A szereplők enyhe szarkazmusa néha mosolyt csalt az arcomra. És külön lenyűgözött az, hogy egy író ilyen jól tud egy 17 éves lány fejével gondolkodni. 
A könyv vége nem függővég volt, amit rendkívül tudtam értékelni, a mostanában olvasott könyveim után. Hogy őszinte legyek nem fogott meg ez a történet, így nem is biztos, hogy el fogom olvasni a következő részét is.

Értékelésem: Annak ellenére, hogy engem nem fogott meg ez a kötet, nem mondanám, hogy rossz volt. Sőt, pont az ellentéte, ugyanis sok pozitívumot tudok említeni a DUFF-ot illetően. A történet nem egy sablonos maszlag volt, ahogy a szereplők sem. Eredeti volt, és valami igazán új. A történet (az én fájdalmamra) nem romantikus volt, hanem inkább az igazságot közvetítette a mostani fiatalságra, némileg eltúlzott módon. A szex, és a stresszlevezetés, a különféle családi problémákra fektette a hangsúlyt Kody. Sajnáltam, hogy nem vitt egy kicsit több humort bele az író, hiszen az egy nagy plusz löket lehetett volna a könyvnek. Igazából nem volt eseménydús sem, unatkozni ettől eltekintve, nem lehetett. Ez a történet rengeteg érzelmet hordozott magában, és örülök, hogy elolvashattam.
A nem túl romantikus alkatoknak ajánlom! ;)








És, végül itt van a trailer is. Úgy érzem kötelességem közölni, hogy semmi köze (legalábbis nem sok) nincs a könyvhöz. Brutálisan át lett írva! >-< Sajnos Magyarországon nem kerül be a mozikba sem ez a film, pedig szívesen elmentem volna rá, jónak tűnik. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.