2020. december 22., kedd

Holly Black - A kegyetlen herceg

 


 Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ

Oldalak száma: 432

Eredeti cím: The Cruel Prince

Kiadás éve: 2018

Sorozat: A levegő népe 1.

Fülszöveg: Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem. Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek. Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

 

Mit ne mondjak, kíváncsi vártam, hogy milyen is lesz A kegyetlen herceg. Az elmúlt 1-2 évben sokat lehetett hallani Holly Black nevét A levegő népe sorozat kapcsán. Most, hogy végre a sorozat befejező része is befutott, izgatottan vetettem bele magam a kötetbe.

A történet egy közel sem idilli családi találkozóval kezdődik, ami vérengzésbe, majd gyermekrablásba megy át. Madoc Elfhon egy tábornoka jött ugyanis szökevény feleségét megtorolni, illetve egyetlen örökösét, Vivit visszavinni a tündérek világába. Madoc azonban kénytelen volt feleségének lány ikreit is a gondozásába venni, így őket is magával viszi, habár ők emberek. Így telnek múlnak az évek, a lányok felnőnek, s folyamatos elnyomásban van részük, hiszen a tündérek nem szeretik az embereket, szolgának, halottaknak tartják őket. Jude a történet főszereplőnője azonban ennél többre vágyik, ő maga akarja kivívni az elismerést, a hatalmat, mely után már nem szólják meg. Egy akar lenni közülük...

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy szinte az első oldaltól kezdve rettentően érdekes, izgalmas na meg meglepő volt ez a kötet. Kezdetben azt hittem, hogy a történet Viviről fog szólni, ám nagy meglepődésemre Jude lett a mi kis főszereplőnk, aki ember létére próbál egy olyan világban felnőni és élni, ami nem akarja befogadni őt.  Céljának elsődleges oka az, hogy egyik legnagyobb ellensége Cardan herceg folyamatos zaklatásától megszabaduljon.

Nagyon tetszett A kegyetlen herceg. Fondorlatos volt, cselekmény dús, olvasmányos, fantáziadús. Szinte egy ültő helyében elolvastam a könyv felét. Holly olyan karaktergárdát vonultatott fel előttünk, amit csak dicsérő szavak övezhetnek. Jude egy olyan főszereplő volt, akiről szíves örömest olvastam. Erős, badass karakter, aki tenni akar a céljaiért, küzdeni akar azért ami fontos neki. Nem hagyja, hogy elnyomják, vakmerő harcos, aki fokozatosan letér a helyes útról, majd folyamatosan felismeri magán a változás jeleit.

Mellé pedig kaptunk egy olyan férfi főszereplőt, Cardan személyében, aki lényegében a kötet nagy részében nem is volt jelen. Mégis nagy hatással volt mind a történet alakulására, mind rám olvasóra is. Természeten egy szexi félisten tündér, aki lényegében zaklatja Jude-ot. Persze már messziről szaglik, hogy Cardan ezt nem csak azért teszi, mert zavarja, hogy a lány részt vesz a csatán, illetve azért mert annyira okos, hanem mert valami több is van emögött.

Persze a többiekről sem szabad megfeledkeznünk. Ritkán vagyok megelégedve az összes szereplővel, de ez a kötet egyike ezen ritka alkalmaknak. Nem csak a főszereplők, de a legtöbb mellékszereplő is részletesen kidolgozott volt. A céljaik, okaik, érzéseik is jól átjöttek, és úgy gondolom még nagyobb szerepük lesz majd a későbbiekben is.

Alapvetően A kegyetlen herceget sötét hangulat lengte körbe. Nem egy vidám történet volt. A legtöbb karakter nyomorúságban, zaklatásban, félelemben élt. Mindenesetre nagyon szerettem a Holly által megálmodott világot. Elfhont, a maga félelmetes valójában.  Tetszettek a leírások, hogy mindegyik tündér, vagy valamilyen más lény másképp néz ki, másképp viselkednek. Érdekesnek találtam azt az elképzelést, hogy embereket rabolnak el, illetve babonáznak meg önös célokra. Látszott, hogy Holly tényleg igyekszik egy új, morbid és különleges világ felépítésén, ami sikerült is neki.

Ami a romantikus szálat illeti, ebben a kötetben nagyon el lett nyomva, ami közel sem meglepő hiszen ez az első része egy három részes sorozatnak. Bár már elindultak szereplőink azon a bizonyos úton még rengeteg minden áll előttük. Mindenesetre az a bizonyos szikra nagyon is ott volt közöttük. Abban az egy jelenetben, amikor is valami történt, mindent elhittem. Hollynak sikerült megteremtenie az a hangulatot, ami egyszerre volt furcsa, de nagyon izgalmas is. Nagyon várom, hogy vajon a folytatásban mi is fog történni szereplőinkkel.
 
A kötet befejezése kapcsán sem lehet okom a panaszra. Izgalmas és meglepő is volt egyben. Valamilyen szinten persze számítottam erre a kimenetelre, de akkor is meglepődtem a dolgok ilyesféle alakulásán. Mindenesetre az utolsó oldalak nagyon felkeltették az érdeklődésem, így nagyon kíváncsian várom, hogy mi is fog történni a következő rész, A gonosz királyban. 
 
Összességében: Az idei év egyik legjobb kötete volt. Izgalmas, eseménydús, részletekben gazdag. Olyan szereplőket kaptunk, akik képesek és hajlandóak tenni azért, amit akarnak. A tündérek világa egy nagyon érdekes hely volt, ahol élni ugyan nem szívesen, de olvasni róla annál szívesebben fogok. Jude egy igazi vadóc, harcos, akinek vág az esze, bár szerintem néha túlontúl önfejű volt. Cardan az elejétől nagyon szimpatikus volt nekem, ezzel a rideg, kegyetlen viselkedésével. :) A történetnek elég különös hangulata van, de nem fogja megbánni senki sem, ha elolvassa. Nagyon ajánlom! 
 
 


 
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.