2015. július 29., szerda

Alexandra Bracken - Sötét elmék

Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT.

Oldalak száma: 462

Eredeti cím: The Darkest Minds

Kiadás éve: 2014

Sorozat: Sötét elmék 1.

Fülszöveg: Amikor Ruby a tízedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként Thurmondba, a kormány brutális rehabilitációs táborába küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni.A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike. Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen.  Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen.




Véleményem: Amikor ennek a kötetnek a fülszövegét olvastam, akaratlanul is Jus Accardo Érintés című könyve jutott az eszembe. És tudniillik nekem  nagyon tetszett a Touch, úgyhogy nem is volt számomra kérdés, hogy elolvasom e ezt a könyvet. A borítóról már csak nem is beszélve, ami úgy ahogy van, teljesen megfogott. Remélem nem kell csalódnom. Na, lássuk! ;)

Egy vírus. Csupán ennyi kellett ahhoz, hogy a Föld rendje teljesen megboruljon. Ám ez a vírus csak az akkori 9-14 éves gyerekeket érintette. Amerika nem tudta kezelni a helyzetet, így jobbnak látták, hogy a gyermekeket táborokba zárják, ahol az orvosok kifejleszthetik az ellenszert. Köztudat számára ezek a táborok gondoskodtak a gyerekekről, ám ez csak szemfényvesztés...
Ruby 10 éves korában került . Az öt csoport közül a Zöldekhez osztották be. Ám ez csak egy furcsa tévedésnek köszönhető. Ruby ott töltött évei során rejtegeti a titkát, miszerint ő nem is annyira gyenge, mint azt hiszik. Azonban ha titkára fény derülne, többé nem az élők sorait erősítené.
Az orvosok ugyan 6 év elteltével sem tudnak felmutatni eredményeket, néhány dologra, köztük a Fehér zaj létezésére rájöttek. Ilyenkor olyan frekvenciákat játszanak le, melyeket csak és kizárólag a gyerekek füle hall meg. Egy hasonló Fehér zaj esetén Ruby össze esik. A teste eddig semmihez nem foghatóan reagál. A tábor vezetősége így hamar rájön, hogy Ruby valójában Narancs. A lányt az újonnan érkezett orvos, Cate szökteti meg, aki nem más mint a Liga tagja. A feladata, hogy a Rubyhoz hasonló gyerekeket biztonságba juttassa. Azonban a lány hamar átlát a dolgokon erejének hála. Tudja, hogy nincs más út, minthogy elmeneküljön. Így akad össze Liammel, Dagival és Zuval, hozzá hasonlóakkal, akik Szökött Kölyköt keresik, hogy általa biztonságba, haza jussanak. Vajon sikerül elmenekülniük a PFS-es katonák elől? Vajon megtalálják Szökött Kölyköt? Vajon Ruby képes lesz kontrollálni a képességét, hogy többé ne okozzon fájdalmat a szeretteinek, de legfőképpen magának?

Nikita "Resistance" Pictured:  Lyndsy Fonseca as Alex Photo Credit: Ben Mark HolzbergAmint el kezdtem olvasni ezt a könyvet, éreztem hogy valami teljesen mással akadtam össze, mint amiket eddig olvastam. Bár sejtettem, hogy nem egy sziporkázó történetbe fogok csöppenni, arra mindenesetre nem számítottam, hogy ilyen szörnyűségek kerülnek majd a szemem elé. Az egész könyvet átitatja a fájdalom, az önutálat, a düh és az ebből és még más okokból kialakult feszültség. Velős részét képezte még a félelem érzete is, amely végig vonul a történeten.
A Sötét elmék ugyan egy dísztópia, ami annyit tesz, hogy egy negatív jövőképről kell olvasnunk, ez talán mégis más. Hiszen itt igaz, hogy minden fél érintett, ám mégis a gyerekek esnek leginkább áldozatul. Nincs is annál szívfacsaróbb, amikor kisgyerekekkel ennyi minden történik, kiszolgáltatottá válnak, egy örök törést szereznek evvel az életükben.
Electrokinesis-Yellow-The Darkest MindsSok más dísztópiával ellentétben, itt nem a természet végezte halálesetek keserítik meg a Föld sorsát, sokkal inkább az, amit a felnőttek tesznek az összes életben maradt, csak 2% gyerekkel. Némileg érintettük az a szálat is, hogy a teherbe eső asszonyokkal mit csinálnak, és csak annyit tudok mondani, hogy bennem a könyv erejéig emberutálat alakult ki. Olyan mocskos dolgokat vagyunk képesek egymással tenni. Többször majdnem sírva fakadtam a történet olvasása közben. Hiszen Alexandra hideg őszinteséggel, morbidsággal vetítette elénk  azt a képet, amit ő megálmodott ezekre a kényes időkre.
alexandra bracken the darkest minds color - Google keresésEltekintve attól, hogy nem egy túl vidám könyvvel van dolgunk, a Sötét elmék egy nagyon jó történet első része volt. Mindenek előtt szeretném kiemelni azt a dísztópikus világot, ami Alexandra szerint vár ránk. A betegség alapján minden életben maradt gyermeket koncentrációs táborokba zárnak. Csoportosítják őket, mintha csak állatok lennének, majd munkára fogják őket, akár a rabszolgákat, mondván: Legyen valami hasznuk is! - Évek telnek el így. A PFS katonák ütik, verik, kicsúfolják a gyerekeket unalmunkban, és hiába erősebbek a katonáknál, nem tehetnek semmit, mert akkor elviszik őket, vagy éppen a tábor minden lakójával Fehér zajt hallgattatnak. Azokat a csoportokat, akiket nagyon veszélyesnek titulálnak, egy idő után elviszik kivégezni, vagy éppen hadsereget toboroz belőlük az elnök. - Ez a borzalmas világ mindenképpen elnyerte a tetszésemet, akármilyen undorítóan hangzik is. Teljesen együtt éreztem minden egyes gyerekkel, mélyen megvetettem minden felnőttet, és ezerrel szurkoltam, hogy szereplőink megmeneküljenek a zsarnokság kezei alól.
alexandra bracken the darkest minds color - Google keresés
alexandra bracken the darkest minds color blue - Google keresésalexandra bracken the darkest minds color - Google keresésalexandra bracken the darkest minds color - Google keresésalexandra bracken the darkest minds color blue - Google keresésTermészetesen a fantasy elemek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a kötet elnyerje a tetszésemet. A vírusnak köszönhetően ugyanis minden életben maradt gyerek kapott egy bizonyos képességet. - A Zöldeken (zseniken) kívül még négy csoport létezik, akik már sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az emberiségre. A Kékek képesek a tárgyak mozgatására, a Sárgák specialitása az elektrokinézis (elektromosság befolyásolása), a Narancsok az elmét irányítják, és a legutolsók a Vörösek, akiknek a tűzgyújtás okoz örömet. - Pozitívumként tudom csak elkönyvelni azt a tényt, miszerint mindenki másban és másban jeleskedik igazán. A mi kis Rubynknak sajnos egy elég kellemetlen képesség jutott. Valójában a Narancsok közé tartozik, így az elmét tudja irányítani. Ám a képességei az emlékek kitörlésével jelentkeztek. Így el is jutottunk arra a pontra, ami meghatározz az egész könyvet, de legfőképpen a szerelmi szálat.
Számomra is meglepő volt, hogy Alexandra ebből a búskomor és nyomasztó könyvből sem felejtette ki a románcot. Mindenesetre az, hogy belecsempészett némi kézfogást, néhány szerelmes pillantást, szeretetet, sokat lazított a kötet feszes hangulatán. Ezekben a pillanatokban együtt örülhettünk szereplőinkkel, megnyugodhattunk, feloldódhattunk. Ruby képességének köszönhetően beleláthattunk kis csapatunk múltjába, félelmeibe. Ettől függetlenül a könyvtől ne várjatok túl sok romantikát, hiszen csak egy nagyon kicsi százalékát jelentette a történetnek, ami hogy őszinte legyek egyáltalán nem is baj.
Car chase (Cept Piper in the driver's seat needs brown hair)Szeretném még kiemelni azt, hogy Alexandra nagyon fordulatos, pezsgő, tömött és eseménydús történetet alkotott. Az állandó menekülés és élelemszerzés pedig kitöltötte azokat az üres járatokat, amikor nem nyomok után szaglásztak szereplőink. Nem igazán volt alkalmunk, lehetőségünk arra, hogy unatkozzunk. Ha valaki egy pörgős, izgalmas könyvet akar olvasni, annak bátran merem ajánlani a Sötét elmék című könyvet.
Némi hiányom mégis maradt. Nem egészen kaptunk ugyanis válaszokat arra, hogy ez a vírus miért csak az Amerikai Államokat érintették. (Számomra ez hiteltelenül hangzott, hiszen ha egész Amerika megfertőződött, akkor a többi kontinens miért nem. Hiszen továbbra is folytatnak export-import tevékenységeket... És, ami azt illeti e terhességes jelenet sem tisztázódott előttem... Már egyáltalán nem szülnek gyerekeket Amerikában? Nagyon remélem, hogy a későbbiekben válaszokat kapunk majd ezekre a kérdésekre.
A könyv befejezése  bármilyen meglepő is, függővéggel zárult. Mostanság nem is olvastam rendes befejezést, úgyhogy ha így folytatom, immúnissá válok a függővégekre. Persze bánnom, hogy vége lett. Olyan csavar volt a végén!! Kíváncsi vagyok arra, hogy a második részben hogy folytatódik majd Ruby és Liam kalandja.

A sorozat további részei
Kár, hogy nálunk nem ilyen
borítóval jelenik meg
Értékelésem: Ez egy nagyon jó könyv volt! Tele izgalommal, árulással, fordulatokkal, félelemmel, dühvel, megbánással, önutálattal, fájdalommal. Egy igazi érzelem kavalkád, ami engem is jó párszor majdnem megríkatott. Egy olyan dísztópikus világ született melyben nem is a természet, hanem sokkal inkább az emberiség a ludas. És szegény gyerekek. Szívszorító volt számomra minden pillanat, amikor 9-14 éves gyermekek szenvedéséről kellett részletesen olvasnom. Ám ennek ellenére is csak azt tudom mondani, hogy Alexandra egy nagyon összetett, megfontolt világot alkotott, melynek sikerült majdnem minden fontosabb negatívumát a köztudat elé hoznia. Leheletnyi romantika részeseivé is válhattunk könyv során, ám nem erre fókuszálódik a történet, így romantikus alkatoknak nem ajánlanám. Természetesen függővéggel ért véget. De még milyennel! Akkora függővéget kaphattunk, mint egy ház. Alig várom, hogy a következő részt is a kezemben tudhassam. Csak ajánlani tudom! ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.