2014. május 17., szombat

Tera Lynn Childs – Hableányok kíméljenek

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 264

ISBN: 9789632455952

Kiadás éve: 2012



Fülszöveg: Lily Sandersonnak van egy titka - nem az, hogy halálosan szerelmes a Brody Bennett nevű jóképű úszóistenbe, akinek láttán a szíve partra vetett halként vergődik. A viszonzatlan szerelmet még egy normális kamaszlány is nehezen éli meg, de ha valaki félig ember, félig sellő, mint Lily, végképp nem beszélhetünk egyszerű kis kalandról. Lily titka nem derülhet ki, mivel ő nem akármilyen sellő, hanem Thalasszinia hercegnője. Amikor Lily három éve megtudta, hogy az édesanyja valójában ember volt, végre rájött, miért nem érzi igazán otthon magát Thalassziniában. Azóta is a szárazföldön él, és a Seaview Gimnáziumba jár, abban a reményben, hogy sikerül igazi otthonra lelnie. Persze a szárazföldön is akadnak nehézségek - például Quince Fletcher, a bunkó motoros srác a szomszédból -, de egy komoly előny azért van: Brody. A gond csak az, hogy a sellők nem igazán hívei az alkalmi kapcsolatoknak - amint kötődni kezdenek valakihez, az érzés örökre szól. Amikor Lily kísérlete, hogy elnyerje Brody szívét, kínos félreértések szökőárját zúdítja az érintettek nyakába, a lány kész szembenézni a szerelmi dráma fenyegetően tornyosuló hullámaival, és hamar rájön, hogy révbe érni nem is olyan könnyű, mint gondolnánk.
Véleményem: Nos, az a helyzet, hogy egyik nap úgy ébredtem, hogy egy sellős könyvet szeretnék elolvasni. Azt hittem, hogy egy rakat könyv közül válogathatok majd, de ez nem igaz. Amennyiben valaki nem Walt Disneytől A kishableányt akarja olvasni, vagy éppen nem angolul egy kötetet, annak nincs más lehetősége, mint ezt a könyvet elolvasni. Igen!! Pontosan! Kőkemény egy sellős könyv van, aminek neki tudtam állni, de ez az egy nem is volt rossz.

Lilynek van egy titka. Mégpedig az, hogy sellő. Egészen 15 éves koráig a hazájában Thalassziniában élt, mígnem apja a szárazföldre küldte, hogy megismerhesse azt a helyet, ahol egykoron az anyukája élt. Míg 18 éves nem lesz a nagynénjével él együtt, suliba jár és próbál keríteni magának egy fiút, akivel hajlandó lenne együtt uralkodni Thalasszinián. Meg is van a jelöltje, aki nem más, mint Brody Bennett, a menő, sportos pasi, akiért csakúgy epednek a lányok, köztük Lily is. Ráadásul Lily gyáva is, és nem mindig tud megszólalni Brody közelében.
" Mi sellők gyáva egy népség vagyunk. Mivel csupa titok övezi az életünket, a gyávaság igazából létszükséglet. Ha nem menekülünk el elég gyorsan, amint megpillantjuk az első felénk tartó hajót, könnyen a következő heti szennylap címoldalán találhatjuk magunkat. "

De hiába próbálkozik, ha mindig a közbejön egy probléma. Probléma alatt pedig Quincet értem. Lily szomszédját, aki idegesítő, bunkó és kukkoló is egyben, Lily ellensége. Mégis elfogad tőle segítséget. Azonban egy véletlen folytán Quince megcsókolja Lilyt. És nem is arról van szó, hogy ez volt Lily első csókja. Hanem valami másról.
" - Amikor tegnap este megcsókoltál, kötelék alakult ki köztünk, ami változásokat indított be a szervezetedben. A tested megkezdte a sós vízi életre való felkészülést, vagyis a bőrödben megemelkedett a só szintje. Ezért esett olyan jól a sós fürdő. A garatodban lévő nyálmirigyek kopoltyúkká alakultak, hogy a víz alatt is tudj lélegezni.
- Ja és a kötelék ... Ez egyfajta kémiai hormonális és érzelmi kapcsolat, ami könnyen megzavarhatja az érzéseidet. Úgyhogy ne nagyon táplálj irántam romantikus gondolatokat! "
Szóval Lily és Quince kénytelen elmenni Thalassziniába, ahol Lily apja, avagy a király szétválaszthatja őket, és megszakíthatja a köteléket. Na, igen, de ez nem mehet ilyen könnyen. Apukája kételkedik abban, hogy a kötelék kialakulása a véletlen műve lenne, ezért nem szakítja meg azonnal a köteléket, és különféle próbáknak veti alá Lilyt és Quincet.
Hogy őszinte legyek nekem tetszett a könyv. Nem volt nehéz olvasmány, és az írónő könnyed írásmódjának köszönhetően észre sem vettem, hogy már az első alkalommal is eljutottam a könyv feléig. Mivel nem volt egy hosszú kötet, nem mondanám, hogy nagy teljesítménynek számít ez a részemről.
A történetről annyit, hogy Tera nem untatott minket fölösleges információkkal, mindig a tényeket közölte, így a történet folyamatosan, gyors iramban haladt előre. Amit imádtam a könyvben, hogy Lily tényleg nem úgy beszélt, mint egy hétköznapi tini, akire csak ráaggatták, hogy sellő. Nem! Minden megszólalásában, káromkodásában benne volt, hogy ő más.
" Te sügér! ; Azt a rákpogácsát! ; A halikrába! "
Ezt leszámítva a szereplők nem igen szeretették meg magukat velem. Leszámítva Quincet, akitől olvadozni lehetett. Egy igazi motoros rossz fiú, akiben meg tudott bízni Lily, és akinek ezt az egész kalamajkát köszönhette. De a fiú legalább bölcs volt, és ő legalább tudta, hogy miről beszél. Mert ez Lilyről nem mondható el.
" - Különben is, mit tudsz te a szerelemről?
- Jaj, Lily! Nagyon is sokat tudok a szerelemről. A vágyakozásról, az álmodozásról és az egész lelket átható epekedésről. Eleget tudok róla ahhoz, hogy felismerjem a különbséget valóság és képzelet között.
- P - például?
- Amikor sír, a szívem apró darabokra szakad, é csak az jár a fejemben, hogyan tudnám elfelejtetni vele a szomorúsága okát. Ez a valóság.
- És a képzelet?
- Amikor abban reménykedem, hogy egyszer majd viszonozni fogja az érzelmeimet. "
Valószínűleg Lily volt az első olyan főszereplő, akit nem szerettem meg. Sőt!!! Éppen, hogy nem utálom. Egyszerűen rosszul voltam azoktól a részektől, amikor ő bemagyarázta magának azt, hogy Brodyt szereti, közben meg féltékenykedett. Borzalom! Olyan kis butuskán viselkedett és maximum a végére ért be.

Kedvenc szereplő: Quince
Kedvenc jelenet: utolsó jelenet Quince és Lily között
Legrosszabb jelenet: Brody megtudja az igazat

Értékelésem: Igazából nem volt rossz. Ahhoz pedig tökéletes, ha az ember csak lazulni szeretne egy kicsit. Bár a karakterekkel nem vagyok megelégedve. Az alap elképzelés sem rossz, de azért valami jobbra számítottam. Amit viszont nagyon is hiányoltam a kötetben az az, hogy nem igazán mutatták be Thalassziniát, pedig ez egy sellőváros. Biztos lett volna valami különlegesség. Egyszer - kétszer olvasós könyv. Viszont az epilógus alapján Tera még szeretné tovább bonyolítani a történetet. A második rész nélkül is egy egész történetet sikerült alkotnia.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.