2014. május 3., szombat

Lauren Barnholdt -Titkok és exek éjszakája

Kiadó: MÓRA FERENC IFJÚSÁGI KÖNYVKIADÓ ZRT

Oldalak száma: 248

ISBN: 9789631195293

Kiadás éve: 2013



Fülszöveg: Eliza teljesen kikészül, amikor eltűnik legértékesebb holmija: a lila notesza, amiben listát vezet mindarról, amit szeretne, de nincs mersze megtenni. Amikor megtudja, hogy a füzetet az expasija nyúlta le, akkor aztán totál bepánikol. És joggal. Mert Cooper és barátai - egy titkos fiúszövetség tagjai - megzsarolják: ha nem állja ki egyetlen éjszaka alatt a noteszben szereplő összes próbát, felteszik a füzetet a netre.


Véleményem: Eddig nagyon bejöttek ezek a LOL - os könyvek. Amik tele vannak szerelemmel, de csak a hétköznapi életről szólnak. A sok fantasy könyv után, amit mostanság sikerült olvasnom igazi felüdülés volt ez a könyv.

Eliza mindig minden tárgyat elhagyott. De ez sosem volt baj, hiszen azok könnyen pótolhatóak. De van egy dolog, amit sohasem akarna elveszíteni, ami nemmás, mint az ő piros kis notesze, amibe már hét éves kora óta beleírja a félelmeit, és azt, hogy mit szeretne megcsinálni, csak hát, nem meri. A jó hír az, hogy nem veszítette el. A rossz hír?? Hogy az ex pasija, Cooper barátai ellopták, és most evvel zsarolják Elizát. Mindent meg kell tennie, amit 10 év leforgása alatt felírt a listára, de mindössze egy éjszakája van rá. Vajon sikerülni fog neki??

Eliza egy tipikus 17 éves lány, aki élvezi az életét. A két legjobb barátnőjével lóg szabad idejében, és a pasikat sem veti meg. Cooper egy menő, és helyes pasi, aki ráadásul egy évvel idősebb nála. És valahogy más, mint a többi. Eliza ezt már az elején észre vette. Éppen ezért kezdett el járni vele. De Cooper elég mocskos módon megbántotta, ezért a lány egy weboldalon, ahol a pasikat vesézik ki, kommentba olyat írt, amivel tönkre teheti Cooper életét. És ez nem igazán tetszik a fiúknak.
Az iskolának elég bonyolult a kasztrendszere, ha mondhatom így. A legjobb pasik, a legdögösebbek, a legpénzesebbek, és a legsportosabbak mind bekerülnek egy titkos fiú szövetségbe. A 318 - ak közé. Cooper is közéjük tartozik, így az egész bagázs berágott Elizára. Így kiötöltek egy tervet, miszerint az összes próbát teljesítenie kell, amik persze totál cikisek. Eliza pedig inkább teljesíti a kéréseket, minthogy élete legnagyobb titkai az internetre kerüljenek.
Őszintén szólva a könyv egyáltalán nem volt unalmas, sőt inkább pörgősnek mondanám. Szoros egymásutánban követék egymást a feladatok, így az olvasónak nem nagyon volt ideje unatkozni. Amiért az írónőt plusz pont illeti, hogy a főhős, Eliza nem egy totyamotya lány, aki megszólalni sem mer. Igazából pont az ellentéte. Jó persze vannak olyan dolgok, amiktől tart, de kinek nincsen?
Elizában pont az tetszett annyira, hogy haragból, és némi bosszúból is, frappánsan visszaszólogatott Coopernek, aki nem győzött védekezni.
Tulajdonképpen a feladatok közötti átmenet az ő civakodásukból tevődött össze, amit én nem igazán bántam. Ilyenkor sok mindent megtudhattunk a szereplők jelleméről, de leginkább a múltjukról. A közös múltjukról.
Bár Eliza nagyon meggyűlölte Coopert, mégis szüksége van a fiúra, hogy túlélje ezt a már most hosszúnak ígérkező éjszakát. És igen. Kénytelen félretenni az ellenszenvét, hiszen szüksége van a segítségre.

" Hát, amikor utoljára beszéltünk azt mondtad, soha többé nem állsz szóba velem – mondja. – És most mégis beszélsz velem.
- Azért beszélek veled, mert úgy hozta a szükség – mondom. – Máskülönben nem beszélnék veled.
- Soha többé?
- Soha többé.
- Kivéve, ha úgy hozza a szükség?
- Igen. Úgy értem, nem.
- Nem, nem fogsz beszélni velem, csak ha a szükség úgy hozza?
- Igen, mert előreláthatóan nem adódhat olyan helyzet, amikor szükséges lenne beszélnem veled. "

Cooper minden beszólás, és cseszegetés ellenére is segítőkész marad. Talán túl segítőkész is. Cooper kifejezetten olyan stílusú ember, aki bár beképzeltnek tűnik, mert jól néz ki, de nem az. Mindvégig hű marad magához. Pont ezért segít ennyit Elizának, meg még más okok miatt is, de nem akarok spoilerezni. Ami engem illet, én egy jó modorú, sármos pasinak ismertem meg. Aki nem fél attól, hogy ellene fordulnak a "barátai", ha nem ugyanazt gondolják.

Ami meg a piros kis noteszt illeti. Minden baj okozóját? Elmondhatnám én is mit gondolok, de inkább meghagyom ezt Elizának
.
"Mármint, egy notesz, amiben van egy lista azokról a dolgokról, amiket félsz  megtenni? S mindez leírva? Tintával? Ki csinál ilyet? Talán még egy kicsit őrültség is. Mármint igazán őrültség. Nem csak olyan „óh, hát milyen bájos és kedves” fajta őrület hanem „wow, ez talán egy mélyen gyökerező lélektani gond” féle őrültség. Tizenkét éves koromban kezdtem el írni a noteszbe, szóval úgy hiszem, van egy saját kis gumiszobám a pszichiátriai betegosztályon. "

Kedvenc szereplő: Cooper
Kedvenc jelenet: a karaokézás
Legrosszabb jelenet: Eliza csók kihívása

Értékelésem: Igazából tetszett ez a könyv, de annyira nem nyűgözött le. Nem mondanám sem viccesnek, sem igazán romantikusnak. Az egész egy oltári nagy kiszúrás Elizával szemben, ahol mindenre ráveszik. Cooper egyénisége megfogott, de nem olyan szinten mint például Kaiden (Angyali gonosz). A könyvet nem igazán tudom hova tenni. De a lényeg, hogy Happy End lett a vége, vagy nem??






1 megjegyzés:

  1. Innen ahogy leirtad jonak tunik a konyv. De ha meg nem olvastad akkor tudom ajanlani Leiner Lauratol a Késtél sorozatot.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.