2014. augusztus 20., szerda

Beth Reekles - Csókot vegyenek!

Kiadó: MANÓ KÖNYVEK - MANÓ FILMEK

Oldalak száma: 304

Eredeti cím: Kissing Both

Kiadás éve: 2013


Fülszöveg: Egyetlen csók... mégis mindent fenekestől felforgat...Amikor az iskola Tavaszi Karneválján Elle csóksátrat nyit, úgy hozza a sors, hogy az ajka összeforr Noah-éval és ettől Elle élete fenekestől felfordul. Románcuk azonban korántsem mesébe illő, és Elle joggal tart attól, hogy előbb-utóbb összetörik a szívét... Vajon elnyeri végül Elle a boldogságát? "Stephenie Meyer 17 éves utódja" -velvet.hu A Kissing Booth a legnagyobb szenzáció a Wattpaden: eddig 19 millióan olvasták, és 40 ezren szóltak hozzá. A könyv elnyerte a legnépszerűbb tiniregénynek járó Watty Award-díjat.




Véleményem: Hogy miért is kezdtem el olvasni?? Hát biztos, hogy nem a borítója miatt, ugyanis az valami borzasztó. Igaz nem szoktam különösképp a könyvek borítóját kielemezni, de ez.... Tipikusan olyan, amit akárhányszor néztem, nem szoktam meg, sőt ... egyre rondábbnak láttam az idő múlásával. Na, de ne kalandozzunk el ennyire!!! :D

Elle, a történet főszereplője mindig is fiús lány volt, ez betudható annak a ténynek is, hogy legjobb barátja, Lee is egy fiú. Az első pillanatban azt hittem, hogy tuti van köztük valami, de hamar rájöttem, hogy erről szó sincsen. Ugyanis Leenek van egy testvére, pontosabban bátyja, Noah. 
A baj akkor következik be, amikor Ellének és Leenek ki kell ötölniük valami programot a fesztiválra. És, mint a cím is érzékelteti, egy csókos standban merül ki a két fiatal fantáziája.
De, amikor megjelenik Noah a standnál minden megváltozik. Ellének muszáj megcsókolnia, ezáltal odaadnia első csókját Noahnak. És ugyan eddig utálták egymást, az a csók jelentőséggel bírt, amit szereplőink éreztek is. És ezután mindketten többre vágynak. Csókokra, ölelésekre, és egyéb olyanra, amit csak csillagokkal (*) jelölnék a legszívesebben. :D De vonzalmukat nem hozhatják a nyilvánosság elé, hiszen tartanak a reakcióktól (Elle leginkább Leejétől) Mert mi maradna a barátságukból, ha esetleg Noah és Elle között konfliktus alakulna ki?

Alapjában véve a sztori nem túl bonyolult. Le tudom abban a pár szóban írni, hogy tinik, szerelem, bujkálás, kéjvágy, hazugság. (És még bőbeszédű is voltam :D) 
Azt mondhatom, hogy tetszett a kötetben a könnyedség. A történet olvastatta magát, és észre sem vettem, hogy egyik pillanatról a másikra a könyv közepén tartottam.
Érződik rajta, hogy egy 17 éves, azaz pont annyi idős nő írta, mint a könyv szereplői, hiszen teljesen átadta azt, amit a tizenévesekkel meg szokott történni. Akit tehát megtévesztettem volna, annak most elmondom, hogy ettől még tetszett, ugyanis tényleg azokat a problémákat, dilemmákat közli, amit az ember, leginkább a tinik átélhetnek. És az evvel kapcsolatos döntéseket szépen le is vezette az írónő. Logikus volt, egyben kiszámítható is. Egy tipikus nyári olvasmány, ami biztosan nem fogja megülni senki gyomrát sem. :)
Bár még mindig nem teljesen értem, hogy miért titkolták ennyire a kapcsolatukat. Részben rábólintok erre a dologra, hiszen tényleg mi lesz akkor, amikor majd szétmennek. Nem tudom, hogy hogy vagytok vele, de Elle nem (mellesleg én sem) szeretné látni szakítás után az exét. Márpedig, ha a legjobb barátjához csak át szeretne ugrani, akkor már kénytelen lenne. ~ Csak ehhez nem tudom, hogy miért nem tudhatja Lee, hogy mi történt. Ugyanis nem hiszem, hogy Lee azért nem találkozna Ellével, mert tudja (nem tudja), hogy járt a bátyjával.
Az én paraszti agyammal azt mondanám, hogy inkább Ellének és Noahnak lenne kínos a találkozás, vagy nem?
Szóval ... igen, felülírom magam. A könyv nem logikus..... de nem nagyon tántorított el attól, hogy végig olvassam. :DD
Másrészről pedig... Elle logikája szerint Lee nem tudhatja, hogy mi is történik a háttéreben, a színfalak mögött Noah és a lány között, mert haragudna. Kérdem én, mire???? Mit fáj annak a szerencsétlennek, ha az általa szeretett személyek összejönnek, boldogok a másik társaságában????
Másik ~ kevesebb időt töltenének együtt. Aláírom, ez logikus lenne, ha Leenek nem lenne barátnője, és nem lógna állandóan a kis csajjal. De, mivel, hogy van csaja, így újból dől az elmélet. ~ Szóval, miért is írtam, hogy logikus?? Mert elsőre annak látszik, de nem az!!!!
A karakterekről annyit, hogy kedvelhetőek, elviselhetőek a pontosabb kifejezés. Itt van ugye a főszereplőnk, Elle, aki egy igazi tökös lány, de csak akkor, ha arról van szó, hogy Noah összeveri azokat a pasikat, akik megakarják erőszakolni Ellét. Na, ha ilyen történik, akkor torka szakadtából tud üvölteni, ami az elején jó indulattal még aranyos, de a vége felé vered a fejed az asztalba ettől a hülyeségtől. :/
Mert, ha még olyanokról szólna a pálma, akik aranyosak Ellével, és azokból veri ki a szart is Noah, akkor azt mondom, hogy: Ez az kislány! Harcolj! Mond meg neki! ... de így?
Ez körülbelül olyan, amikor valaki védi a gyilkosát! Teljesen értetlenül álltam ehhez a kérdéshez. ~ No comment. ~
Szóval Elle logikátlan, elővigyázatlan volt, aki sokszor makacsságból játszotta az eszét, és játszott a jó szerencséjével, biztonságával is egyaránt.
Noah bunyómániás, viszont kitűnő tanuló, sportoló, ami miatt mindig mindent elnéznek neki. Szóval egy igazi rossz fiú (tekintsetek el attól, hogy jól tanul), aki élvezi a harcot, és szívesen is csinálja azt. Teljesen egyértelmű, hogy egy ilyen (ugyan jó képű) pszichiátriára való pasira van szüksége egy olyan lánynak, mint Elle. Naná, miért is ne! Hiszen Elle jól tanul, viszonylag jó családi háttere van (nem verik meg ilyenek) van egy csomó barátja, népszerű, csinos, vicces. Még szép, hogy egy rossz pasival kell elrontania az amúgy nyugodt és kellemes hangvitelű életét.
Ami a románcot illeti.... elején cuki, aztán már inkább idegesítő. A felhőtlen boldogságot, amit egymás közelében éreznek, mindig beárnyékolja a tudat, hogy minden embernek, de főképp Leenek hazudniuk kell. És csak azért mert gyávák, nem lehetnek együtt. Ha engem kérdeztek, akkor azt mondom, hogy igazából nincs semmi életbevágóan fontos tényező, ami miatt nem lehetnének együtt. De, mivel hogy beszarik, meg is érdemlik ezt a helyzetet, ami itt kialakult.
Arról nem is beszélve, hogy néha milyen (már bocsánat) hülye tudott lenni ez az Elle. Ugyanis egyfolytában bizonygatni kellett neki Noahnak, hogy nem csak szexre kell neki. (Nem valami romantikus kijelentés, ugye??) Pedig annyiszor bebizonyította a lánynak, hogy tényleg nem erről van szó!!!!!
A másik, ami betette nekem a kaput, az az volt, hogy Elle egyfolytában azt mondogatta magának, hogy nem szeretett bele, és nem is teheti. Ha egyszer, kétszer, maximum háromszor elmondja az még oké, de ez egy kicsit többször hangzott el. Nem tudom, hogy Beth kit akart evvel meggyőzni, de idegesített. Méghozzá nagyon!!!
A történet egész kellemesnek mondható, egy kis jóindulattal. Bár részemről elhúzottnak éreztem. Nyújtották, mint a rétestésztát, de ez a tény egyáltalán nem dobott a könyvön, sőt untam. És hiába sikeredett hosszúra, nem adott semmi pluszt, amit ne tudtunk volna.

Kedvenc szereplő: Noah, Lee
Kedvenc jelenet: azok, amikben Noah és Elle együtt voltak
Legrosszabb jelenet: Elle nyávogása, amikor értetlenül viselkedett

Értékelésem: Szóval, így összességében nem is tudom, hogy mit mondhatnék. Romantikus alap, túl bonyolítva a titkolózással, aminek, mint már megállapítottam, semmi haszna. A sztori önmagában nem túl eredeti, lapos. A karakterek még az elején aranyosak, de elég hamar elérik azt a hatás, amikor már csak szabadulna tőlük az olvasó. Nem szókimondóak, de mástól természetesen elvárták, hogy azok legyenek. Így most, hogy már kiolvastam a könyvet, azt kell mondanom, hogy végig Elle szenvedését kellett olvasnom, amiért nem adok pirospontot az írónőnek. :( A legtöbb helyen logikátlan volt a cselekmény, amitől már fogtam a fejem. Sok volt az ismétlés. Többször,pontosabban 7 - szer (számoltam) szerepelt benne ugyanaz a mondat. (Csak én vettem észre??) Mégis ajánlanám, hiszen a maga nemében egy szórakoztató könyv, amit nagyban feldobott a főszereplők között könnyen észrevehető feszültség, ellenségeskedés. Aranyos romantikus tini sztori, rengeteg hibával, amit az ember egyből nem vesz észre. :))








1 megjegyzés:

  1. Nekem van még vissza úgy 50 oldal, de előre elolvastam az utolsó oldal, ( már nagyon megbántam) így nem nagyon értem. Engem fullasztott az a feszültség, szorongás amit a csaj érzett. én sem értem ,miért kellett ennyire titkolni?!! és tényleg nagyon idegesítő volt, hogy mindig azt hajkurászta, hogy nem szerelmes a srácba- de tűrtem és betudtam annak, hogy még nem volt szerelmes. és éreztem, az írónő fiús csajként akarja ábrázolni, de szerintem ez nem jött össze. akárhány buliba, bálra készülödött- az volt az érzésem, ez túl csajos. és a falatnyi ruhák meg r*bancosak, úgyhogy, hát.....és, hogy évekig nem próbálkoztak nála a srácok aztán meg hirtelen igen az is fura volt.....és még sorolhatnám.......az elején nagyon hasonlított egy könyvre*(Szívzűrterápia strébereknek- ez a könyv nagyon jó, fergeteges- nem tudom megfogalmazni, hogy hogyan, de hasonlított.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.